Vyhledávání


Superodolné bakterie realitou !

20.12.2016 14:04

Experti varují, že se rezistentní bakterie šíři kvůli korupci

 
 
Bezuzdná korupce podle nové studie podporuje šíření bakteriálních rezistencí. Kultura podplácení nás teď ohrožuje na životě
Petriho misky se dvěma kmeny bakterií a sedmi různými antibiotiky
Světová zdravotnická organizace a odborníci celého světa bijí na poplach kvůli dramatickému šíření rezistence vůči antibiotikům mezi bakteriemi. Už je to dost špatné. Tak trochu jsme zapomněli, jaký býval svět bez antibiotik, a teď se nestačíme divit. Z běžných a donedávna snadno léčitelných nemocí se opět stávají život ohrožující infekce.
 
Vědci teď kvapně hledají nové léky proti bakteriím a také pátrají po příčinách šíření bakteriálních rezistencí. Tým Petera Collignona z Australské národní univerzity nedávno překvapil zjištěním, že rozšíření rezistence vůči antibiotikům v jednotlivých zemích oproti očekávání nemá moc co dělat s bohatstvím těchto zemí, ale těsně souvisí s místní korupcí. Země prolezlé korupcí totiž podle vědců nedovedou účinně kontrolovat používání antibiotik a vyloženě tím podporují šíření bakteriálních rezistencí.
 
Česká republika sice nepatří k evropským zemím, kde by se používalo nejvíc antibiotik, zato ale u nás bují všudypřítomná korupce. A to pro naše zdravotnictví do budoucna představuje velkou hrozbu. Infekce rezistentními bakteriemi bývají příšerné. Bojovníci s korupcí teď mají v ruce další argument. Jde totiž doslova o život.
 
 

Neradostné vyhlídky: Superbakterie by v roce 2050 mohly zabít 10 milionů lidí

 
 
Pokud se nám včas nepodaří zasáhnout proti superodolným bakteriím, vrátí se medicína do středověku
Zlatý stafylokok
 
Bakterie se stávají čím dál tím víc rezistentními vůči antibiotikům. Situace se rychle blíží k bodu, kdy na některé kmeny bakterií nebudeme mít žádný lék a medicína se v jejich případě vrátí do středověku.
 
Vědci odhadují, že pokud nedokážeme superbakterie nějakým způsobem zkrotit, bude úmrtnost pacientů rychle narůstat. Kolem roku 2050 by mohly infekce odolné vůči antibiotikům zabíjet až 10 milionů lidí ročně.
 
Hlavní příčinou rychlého nárůstu počtu odolných bakterií je nadbytečné používaní antibiotik. Odborníci proto doporučují dramaticky omezit veškerá antibiotika, jak to jenom bude možné. Stejně tak bude nezbytné neustále pracovat na vývoji nových typů antibiotik, které by mohly nahradit ty stávající.
 
 

Vypěstujeme si superodolné bakterie znečištěním vodních toků antibiotiky?

 
 
Antibiotika ve vodních tocích ovlivňují bakterie i ve velmi nízkých koncentracích
MRSA, zlatý stafylokok vysoce odolný vůči antibiotikům
 

Australští vědci tvrdí, že i hodně nízké koncentrace antibiotik, které bývají k vidění v odpadní vodě, mají znepokojivý vliv na bakterie v životním prostředí i na nebezpečné patogeny.

Bakterie si pod vlivem antibiotik přestavují svoji DNA, mění se povaha kolonií, které bakterie vytvářejí a také dochází k tomu, čeho se obáváme nejvíc – rozvoji bakteriálních kmenů, které jsou rezistentní vůči antibiotikům.

Znečištění antibiotiky se přitom do vodních toků dostává z různých zdrojů. Může pocházet z chovů hospodářských zvířat, hnojení zemědělských plodin a někdy až 80 procent antibiotik ve vodě pochází z léků užívaných lidmi.

Klíčové zdravotnické agentury, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) nebo americká Centers for Disease Control and Prevention (CDC) se teď intenzivně věnují výzkumu odolnosti bakterií vůči antibiotikům a naléhavě doporučují používat antibiotika s rozmyslem, nesplachovat nespotřebovaná antibiotika do odpadu a především vhodným způsobem vylepšit proces čištění odpadních vod.

 

V Číně objevili geny rezistence proti antibiotikům poslední záchrany

 
 
Pohroma na obzoru? V Číně už se vyskytují bakterie odolné vůči posledním účinným antibiotikům
Shluk bakterií E. coli v elektronovém mikroskopu
Je to jako závod s časem o život. Objevujeme nová antibiotika a bakterie si proti nim vynalézají rezistenci. Otázkou je, jak dlouho se nám podaří moc neprohrávat.
 
Právě sice probíhá Světový týden antibiotik, ale z Číny právě hlásí objev genů, které bakteriím poskytují rezistenci vůči polymyxinům. To by samo o sobě nebylo až tak hrozné, potíž je v tom, že polymyxiny jsou v posledních letech považovány za antibiotika poslední záchrany.
 
Lékaři je u některých závažných bakteriálních infekcí nasazují, když všechna ostatní antibiotika selžou. Dosud to fungovalo, jak se ale zdá, i dny polymyxinů jsou zvolna sečteny.
 
Čínští farmáři nešetří antibiotiky a používají i polymyxiny. Výsledek se dostavil a geny pro rezistenci vůči polymyxinům jsou prý už běžné v celé jižní Číně, objevují se v řadě vzorků masa a už na ně narazili i lékaři u pacientů v čínských nemocnicích.
 
 

(Zdroj)